Podotherapie

Podotherapie

‘’Podo’’ is de latijnse benaming voor voet en therapie betekent geneeswijze/behandeling.

Voeten zijn belangrijker dan de meeste mensen denken. Je loopt ermee, je staat erop, ze zorgen voor je evenwicht. Toch ziet bijna niemand ze staan.

Gemiddeld zet u 8.000 tot 10.000 stappen per dag. Dat betekent dat u in uw hele leven ongeveer vier keer de wereld rondloopt. Dat is een hele afstand en uw voeten dragen uw lichaam al die tijd.
Daarom is het belangrijk dat de 26 botten die bij elkaar worden gehouden door heel veel spieren en pezen op een harmonische manier samenwerken.
Meestal gaat dat goed maar overbelasting door sporten, een ongewone inspanning, een verkeerde voetstand, verkeerd lopen of verkeerd schoeisel kan de goede samenwerking in uw voet verstoren. Waardoor klachten aan uw voeten en pijn bij het lopen kunnen ontstaan. Wat een grote belemmering in het dagelijks leven kan zijn. Een podotherapeut kan uw klachten onderzoeken en de oorzaak opsporen.

Wat een podotherapeut precies doet staat op de andere pagina’s van deze website beschreven.

Wanneer is iemand podotherapeut?

De titel “podotherapeut” is een beschermde titel en sinds 1982 een erkend paramedisch beroep. Dit is geregeld in de Wet BIG (artikel 34) samen met negen andere paramedische beroepen.

Men mag zich alleen podotherapeut noemen indien de 4-jarige voltijd HBO-opleiding aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven of de Saxion Hogeschool in Enschede met succes is afgesloten.
Podotherapeuten dienen te voldoen aan een aantal kwaliteitseisen en als hieraan wordt voldaan mag een podotherapeut ook in het Kwaliteitsregister Paramedici staan.

Wat doet een podotherapeut?

Een podotherapeut behandelt patiënten met voetklachten en/ of klachten hoger in het lichaam, zoals benen, knieën, heupen en rug, welke veroorzaakt worden door het niet goed functioneren van de voeten en/of een verkeerd looppatroon. Een podotherapeut behandelt veel verschillende klachten met als doel: het opheffen, verminderen of compenseren van stoornissen in het functioneren van het steun- en bewegingsapparaat, voortkomend uit afwijkingen in de voet (stand).

Maar dat is niet het enige wat een podotherapeut behandelt, scheef groeiende tenen, ingroeiende nagels, likdoorns, wondbehandeling en advies geven behoort ook tot het werkterrein van de podotherapeut.
De podotherapeut doet bij (vrijwel) iedere patiënt een uitgebreid (voet-)onderzoek om de mogelijke oorzaak van de klachten te vinden. Waarna de behandeling wordt afgestemd op de resultaten van het onderzoek. Wat er tijdens een onderzoek gedaan wordt kunt u vinden op de pagina onderzoek.
De behandelmogelijkheden variëren van podotherapeutische zolen tot een orthese (teenstukje), van orthonyxie (nagelbeugeltje) tot voetverzorging en voorlichting. Verdere uitleg over de behandelmogelijkheden kunt u vinden op de pagina behandelingen.

Wat behandelt een podotherapeut?

Er zijn heel veel klachten welke door een podotherapeut behandeld kunnen worden. 

Hierbij kan gedacht worden aan:

  • Klachten aan voeten, benen, knieën, heupen en/of rug als gevolg van verkeerd staan en/of lopen (standsafwijkingen)
  • Voorvoetklachten
  • Overbelasting- of vermoeidheidsklachten
  • Standsafwijkingen van de tenen
  • Ingegroeide nagels
  • Huidaandoeningen zoals likdoorns en eelt
  • Klachten bij diabetes mellitus en reuma
  • Wondbehandelingen
  • Sportblessures
  • Specifieke voetproblemen bij kinderen

Op de pagina klachten staat nog meer informatie over de klachten welke behandeld worden door de podotherapeut.

Sinds augustus 2011 is podotherapie vrij toegankelijk en is een verwijzing niet meer nodig. Indien u wel een verwijzing van een arts of specialist heeft, wilt u deze dan meebrengen.