Specialisaties

Specialisaties

Na het afronden van de opleiding podotherapeut is er een brede kennis van behandelen van de voeten en daarboven, hiervoor zijn meerdere mogelijkheden, zoals te lezen onder het kopje behandelingen.

Alle groepen, van kind tot oudere, van werkende tot sporter, van diabeet tot reumapatiënt kunnen en worden behandeld door ons.

Jaarlijks worden vele nascholingen op alle gebieden gevolgd. Echter in de loop van de jaren is biomechanica en het niet goed functioneren van gewrichten een groot interesse gebied geworden. En zijn daar vele nascholingen in gevolgd waardoor de kennis in manipuleren en mobiliseren een specialisatie is geworden. Een ander groot interesse gebied ligt bij de kinderen.

In de afgelopen jaren zijn er vele nascholingen gevolgd over de kindervoet en in maart 2022 is het diploma van de post-bachelor kinderpodotherapie behaald.

Als kinderpodotherapeut is er meer kennis van kinderen en pubers op het gebied van:

  • Algehele ontwikkeling en groei gerelateerde klachten
  • Ziektebeelden en sportblessures
  • Verschillende behandelingen specifiek voor kinderen

Manuele therapie, het mobiliseren van de voet

Soms draagt een blokkade in één of meer gebieden in de voet bij aan het niet goed kunnen functioneren van de voet. Om dergelijke blokkades op te kunnen heffen, kan een manipulatietechniek gebruikt worden. Hierbij wordt met een snelle, korte beweging het vastzittende gewricht “los gemaakt”.

Een andere techniek is mobilisatie, door het bewegen van het gewricht in de juiste richting met de juiste techniek wordt de beperking in de beweging van het gewricht hersteld.

Door het toepassen van manuele therapie of mobilisatie kan de afwijkende stand opgeheven worden, komen de normale bewegingen in de verschillende gewrichten terug en komen de spieren, pezen en banden tot rust.

De manipulatie en mobilisatie dient meestal ter ondersteuning van een andere podotherapeutische therapie (b.v. een taping, zool, etc.)
Als podotherapeut ben ik GEEN manueel therapeut en beperk me dan ook tot manipulaties en mobilisaties van de voet, enkel en soms het onderbeen en de knie. Met deze kennis is het mogelijk gerichter te overleggen (met een manueel therapeut, orthomanueel arts, osteopaat, o.i.d.) en adviseren voor verder onderzoek/behandeling.

De kindervoet

De kindervoet is niet te vergelijken met een volwassen voet. Na de geboorte zijn namelijk nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig en werken nog niet alle voet- en beenspieren optimaal. Dit heeft als gevolg dat de voetjes van baby’s vaak een platte vorm vertonen, dit komt mede doordat er een dik vetkussen onder de voet aanwezig is.


Als een kind de voeten gaat belasten zien we geleidelijk een verandering in de stand van de voeten en benen.
Eerst staan de voeten ver uit elkaar met de benen in een O-stand om het onzekere voortbewegen te vergemakkelijken. Met vallen en opstaan worden de spieren getraind en wordt het lopen zekerder. Rond het 2e – 3e levensjaar verandert de O-stand van de benen in een X-stand, en vallen de voeten naar binnen (knikvoetjes), dit is tot op zekere hoogte normaal. Na deze fase gaan vanaf ongeveer het 5e levensjaar de benen een rechte vorm aannemen en komen de voeten recht te staan. Tussen het 6e en 8e levensjaar moet een kind recht staan.
Over het algemeen genomen is er tot de leeftijd van 6 tot 8 jaar geen reden om ongerust te zijn over de stand van de kindervoet, tenzij er problemen zijn zoals:

  • Overmatig struikelen
  • Niet lang kunnen lopen
  • Pijn in de voeten
  • Pijn in de knieën, heupen of rug
  • Pijn tijdens het sporten
  • Vermoeidheid in voeten en/of benen
  • Afwijkende of kromme stand van de tenen
  • Ingegroeide nagels

Klaagt uw kind over pijn in zijn of haar voeten? Bent u benieuwd waarop u moet letten wanneer u nieuwe schoenen koopt voor uw kind? Of wilt u weten hoe een behandeling bij de kinderpodotherapeut verloopt? Maakt u zich toch zorgen over de voet- of beenstand van uw kind? Neem dan gerust contact op.